Reiziger reacties
Bloemen planten en huisje verven - Belinda en Damiano D'Alba
Ga naar bericht


Our lives as a Dreamcatcher - Marijke en Marjolein
Ga naar bericht


Op Bezoek bij Kamamma - Trudy & Friends
Ga naar bericht


Familie uit Noorwegen
Ga naar bericht


Willy Derksen and famile.
Ga naar bericht


Een geweldige ervaring, ik zal het nooit vergeten - Veronica van Nederveen
Ga naar bericht


Rutters-familie Dominiek- 04-08-2012
Ga naar bericht


José Tielen en Piet Klaver
Ga naar bericht


Martijn Strijker - 13-07-2012
Ga naar bericht


Jannie, Rik, Danielle, Pauline and Wilfred - 07-01-2012
Ga naar bericht


Marja Hogervorst
Ga naar bericht


Niets is zo motiverend als verhalen van reizigers. Op deze pagina een aantal inspirerende reacties die wij ontvingen van bezoekers van de projecten van The Dreamcatcher Foundation.

 


 

Een geweldige ervaring, ik zal het nooit vergeten - Veronica van Nederveen


Ik logeerde bij Mammule Tau, een heel wijze vrouw. Zij is Dreamcatcher Kamamma en woont in Soweto, een township met 4 miljoen inwoners. 

Zij woont daar in Orlando West met haar jongste zoon, schoondochter Phindile en hun tweeling van 3 jaar. Een gezellig huishouden, druk en lawaaierig door deze twee jongens. Het was inspirerend om haar heerlijk klaargemaakte maaltijden samen op te eten al pratend over het leven en over Zuid Afrika in het bijzonder. In haar ruime degelijke huis had ik een eigen kamer. 

 

Van Mammule hoorde ik over de tijd van Apartheid en daarna. Hun huis (haar man leefde toen nog) was jaren lang een centrum van rebellerende jongeren door de activiteiten van haar oudste zoon, die nu burgemeester van Johannesburg is. Veel is er sinds het begin van de democratie in 1994 veranderd. Soweto wordt nu gekenmerkt door werkloosheid, armoede, gelatenheid en een losse gemeenschap met weinig handhaving van regels, vertelde zij. Maar Orlando West heeft ook een levendig stadscentrum met veel jonge mensen op de been en mooie musea en monumenten met toeristen uit binnen- en buitenland. Jongeren in Soweto wonen er graag, het is goedkoop en alles is er in de buurt; restaurants, bioscopen, theater. Aldus Phindile, de schoondochter van Mammule. Het leven moet doorgaan!

 

In de gemeenschap van Soweto heeft de grootmoeder een erg belangrijke rol, zij regelt het gezin. Vaak is zij verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen (haar kleinkinderen). Moeders zijn naar school, hebben een baan of zijn al overleden. Vaders leven elders, als zij nog leven. 

De tv zendt veel programma’s uit over het belang van opleiding, muziek maken, het hebben van goede relaties, naast voetbal en misdaad.

 

Ik bezocht een kerkdienst in Soweto. De kerk was helemaal vol met vrouwen, mannen en kinderen, er stonden zelf mensen buiten te wachten. Iedereen deed mee aan het zingen en de rituelen. De kerk geeft structuur en kracht in hun leven.

Ik bezocht Kliptown, een deel van Soweto waar veel zwarte mensen uit de buurlanden illegaal in Zuid Afrika beginnen. Die huizen verschillen van die in Orlando West. Orlando West heeft veel stenen huizen. In Kliptown zijn de meeste huizen erg klein en gemaakt van ijzeren golfplaten, met per 25 huizen een wc. 

Juist in Kliptown geeft een jonge man van daar leiding aan een prachtig project dat kinderen leert met computers te werken en hen stimuleert naar school te (blijven) gaan. Het succes van dit soort activiteiten, er zijn er meer, is afhankelijk van donaties van elders uit Zuid Afrika en de steun van zeer gemotiveerde lokale mensen. 

 

Tijdens de week bezocht ik overdag de kinderopvang van de tweeling: Little Dynamite. Dit is een goed georganiseerde Christelijke school voor nu 60 kinderen met een baas, drie leraren, een kok en een tuinman. Behalve de tuinman, allemaal dames. De school wil het beste onderwijs bieden en er wordt Zulu en Engels gesproken. De kinderen krijgen op school dagelijks twee voedzame maaltijden, zij slapen ten minste twee uur en zingen, dansen en spelen veel. De kinderen worden voorbereid om onafhankelijke individuen te worden met streng Christelijke waarden. De kinderen zien er gezond en gelukkig uit. De leraressen zorgen goed voor de kinderen en stimuleren hen zich te ontwikkelen. Cohcoh, 68 jaar, is de baas. Ik besprak met haar en met de leraressen hoe zij samen de organisatie van de opvang nog effectiever kunnen maken. 

Het was een genot een week bij hen te zijn.

 

Het was bijzonder om het dagelijkse leven in Soweto te zien; de meeste huizen hebben alleen begane grond, hekken rondom en tralies voor de ramen, veel lopende mensen op straat, verkopers op de hoeken en overal de witte taxi’s. Je bent er nooit alleen. En ik heb er zulke aardige mensen ontmoet met hoge morele waarden die zich enorm verantwoordelijk voelen voor hun eigen leven en voor de toekomst van hun kinderen. Daarom ben ik erg positief over de vooruitzichten voor Soweto. Hoewel ik mij realiseer dat het lang zal duren voor er duurzaam goede resultaten geboekt zullen worden. “Het leven is hardwerken, maar waardevol” zoals iemand mij zei. “Begin met de opleiding” hoorde ik telkens. Er is meer dan genoeg kracht en moed om een betere toekomst in Soweto te realiseren.

 

 

Veronica van Nederveen

Den Haag

 


 

Ook een reactie plaatsen?
Bent u zelf op reis geweest en heeft u tijdens deze reis één van de Dreamcatcher Foundation projecten bezocht vul dan het onderstaande e-mailformulier in en laat uw reactie achter. Wij zijn erg benieuwd hoe u het bezoek ervaren heeft.

 

* Let op: U dient hierbij alle velden verplicht in te vullen!

 

 


Voer de code van de afbeelding in hieronder:


Verzenden
Alles wissen