Projecten - Wordt Dreamcatcher vrijwilliger

Wordt een van onze Dreamcatcher vrijwilligers.
Help Nelson Mandela’s droom ‘een betere wereld voor iedereen’ waar te maken.


Dreamcatcher werd in 1984 opgericht om zwarte Zuid-Afrikanen, met name vrouwen, onderwijs en training te bieden en hen zo de instrumenten in handen te geven om zichzelf  en hun gemeenschap te bevrijden uit de spiraal van armoede.  In de loop der jaren is met behulp van vrijwilligers keihard gewerkt aan het realiseren van deze doelstelling. En met succes: Dreamcatcher is inmiddels uitgegroeid tot een  internationaal bekende modelorganisatie die duurzame ontwikkeling op gang brengt en een blijvende bijdrage levert aan armoedebestrijding in lokale gemeenschappen. Daarbij hebben de vrijwilligers uit diverse windstreken een belangrijke rol gespeeld in dit proces. En dat doen ze nog steeds, want Dreamcatcher ontvangt met open armen degenen die zich willen inzetten om de bevolking op een beter leefniveau te brengen. Iedereen die hierbij wil helpen maakt kennis met een unieke organisatie; een organisatie waarvan de oprichtster zelf, na al die jaren,nog steeds vrijwilliger is!
Pak je kans.
Vrijwilligers kunnen kiezen uit een grote verscheidenheid aan projecten. Hun taken worden uiteraard afgestemd op de behoefte van de gemeenschap maar óók op hun eigen vaardigheden, belangstelling en persoonlijke betrokkenheid. Deze ‘tailor-made’ aanpak geeft de zekerheid dat vrijwilligers daadwerkelijk iets kunnen betekenen in het dagelijks leven van de gemeenschap. Maar het is zeker geen eenrichtingsverkeer! De ervaring leert dat het intensieve contact met de gemeenschap elke vrijwilliger nieuwe inzichten biedt in een andere cultuur van een warme, vriendelijke en hardwerkende bevolking en daarmee mogelijkheden krijgt voor persoonlijke groei.


In jezelf geloven
De filosofie van Dreamcatcher is dat mensen gestimuleerd en aangemoedigd moeten worden om in zichzelf te geloven en het beste uit zichzelf te halen op de plek waar zij wonen.  De trek naar de steden heeft in Zuid-Afrika tot het ontstaan van gigantische, overvolle townships geleid waar werkloosheid, armoede en misdaad vaak de dagelijkse orde verstoren. Dreamcatcher biedt door opleiding en begeleiding de bevolking in deze communities – met name de vrouwen -  daarom ontwikkelingsmogelijkheden in hun eigen omgeving. Stimuleren van de eigen kracht is het doel.


Van deze filosofie van Dreamcatcher profiteren ook onze vrijwilligers: ook zij worden  aangespoord het beste uit zichzelf te halen. Daarom krijgen alle vrijwilligers na aankomst in Zuid-Afrika een tweedaagse oriëntatiecursus aangeboden die hen de do’s and don’ts van Zuid-Afrika bijbrengt en nader kennis laat maken met de organisatie en de staf.  


Flexibel en aangepast
Soms wordt er een school gebouwd, een kliniek van de grond getild, microkredieten verleend aan startende ondernemers of een voorlichtingscampagne over hiv/aids opgezet, vaak met de hulp van vrijwilligers die via Dreamcatcher hun diensten aanbieden. Het kan een volgende stap betekenen in de ontwikkeling van een gemeenschap. Om in te spelen op veranderende situaties en vragen vanuit de gemeenschap, zijn Dreamcatcher-projecten nooit statisch maar altijd flexibel en aangepast aan de behoeften. Ook aan onze vrijwilligers, wordt gevraagd flexibel te zijn en het als een uitdaging te zien om -net als onze projecten- voortdurend ‘in beweging’ te  blijven.
Wat kun je allemaal doen?
Vrijwilligers kunnen worden ingezet bij projecten op het gebied van onderwijs & training op scholen, gezondheidszorg en –voorlichting in ziekenhuizen en medische centra, sociale dienstverlening in club- en buurthuizen en sportclubs en milieubeheer door bijvoorbeeld voorlichting in afvalverwerking. Dit laatste is een belangrijk project van Dreamcatcher.  Er zijn tal van mogelijkheden.  Dreamcatcher weet precies waar er geholpen moet worden en welke taken er ingevuld kunnen worden.
Je kunt allerlei combinaties bedenken en Dreamcatcher maakt het pakket, op maat gesneden dus:

• 1 week: 4 ½ dag vrijwilligers werk en 2 ½ dag (weekend) verkennen en rondreizen.
• 4 dagen Kaapstad, ¾ dagen b.v. Worcester en de Garden Route en 2/3 dagen vrijwilligerswerk in Knysna
• 10 dagen rondreizen en 3 dagen vrijwilligers werk.
• Je kunt rondreizen in Vrijstaat, of Johannesburg bezoeken en omgeving(Krugerpark)en gaan helpen voor een aantal dagen in Soweto.
• Maar het is natuurlijk ook interessant om langer in Zuid-Afrika te blijven en dan een tijdlang je hulp aan te bieden als vrijwilliger. Des te beter je gaat begrijpen wat het land nodig heeft en je de sympathieke bevolking leert kennen. Zuid-Afrika heeft veel hulp en steun van vrijwilligers nodig en tegelijkertijd betekent het een inkomen voor de gastvrouwen waar je zal verblijven, die daarmee hun leefniveau enigszins kunnen verbeteren.

En zo zijn er meer mogelijkheden te bedenken. Vertel het Dreamcatcher en het zal worden geregeld. Je kunt in je eentje vrijwilliger worden, met 2 of meer of zelfs met een groepje.


Het verblijf en de kosten
Vrijwilligers worden ondergebracht in een homestay, het meest succesvolle en bekende concept van Dreamcatcher: zij worden onthaald  door  speciaal hiertoe opgeleide Kamamma’s  die hun gasten niet alleen een overnachting maar ook maaltijden aanbieden in hun eigen huis.
De vrijwilliger betaalt zijn eigen verblijf, want zo wordt bijgedragen aan de verbetering van de levensstandaard van de Kamamma  en dat is het doel van Dreamcather. Het geld komt rechtstreeks terecht waar het heel hard nodig is: in de community. (Zie prijslijst onderaan).  
Een gewone werkdag (maandag t/m vrijdag) begint om 0:800 uur en eindigt om 16:00 uur. Soms komt het voor dat onvoorziene omstandigheden andere werktijden vragen. Een flexibele instelling is ook hier geboden.
Wat krijg je ervoor terug?
Dreamcatcher vraagt naast een grote mate van sociale betrokkenheid ook een behoorlijke dosis werklust van vrijwilligers. De ‘beloning’ van de Dreamcatcher-vrijwilliger bestaat uit een uniek cultureel avontuur. Zo laten de Kamamma’s hen kennis maken met de lokale cultuur, zorgen zij ervoor dat hun gasten opgenomen worden in de gemeenschap en  garanderen zij hun persoonlijke veiligheid.  Zo zie en ervaar je als vrijwilliger het ‘echte Zuid-Afrika’.  Daarnaast bieden de weekends en andere vrije dagen uiteraard gelegenheid uitstapjes te maken naar andere delen van het land.
En misschien wel de mooiste beloning: wie aan de hand van de Kamamma’s het echte Afrika heeft leren kennen, weet wat het is een dreamcatcher te zijn.


Hoe word je vrijwilliger?
Je kunt je aanmelden bij The Dreamcatcher Foundation Home Office in Melkhoutfontein: travel@traveldreamcatcher.com

 

De voorwaarden voor het Vrijwilligerswerk en Aanvraagformulieren klik hier (pdf 300kb).